Пожежі степових і хлібних масивів

Степова пожежа – стихійне, неконтрольоване поширення вогню по рослинному покриву степів. По механізму поширення вогню схоже з низовим лісовою пожежею, але швидкість поширення степової пожежі вище внаслідок більшої горючості сухих степових трав і більшої швидкості приземного вітру в степу. Завдає шкоди природному середовищу (рослинного покрову і тваринному світу), може становити небезпеку для людей і об’єктів економіки, хоча і в меншій мірі, ніж лісова пожежа. Степові пожежі сприяють вітровій ерозії степових грунтів, а також деградації трав’яного покриву.

Основною причиною степових пожеж є антропогенні фактори, у тому числі трави, що впали. У зв’язку з тим, що при степовій пожежі шар рослинності згоряє повністю, можливість повторного займання вже вигорілих ділянок повністю виключена, контроль і дотушування осередків горіння проводять тільки уздовж кордону згарища.

Пожежна небезпека хлібних масивів характеризується наявністю великих кількостей горючого матеріалу і швидкістю поширення вогнища пожеж.

Горючим матеріалом при дозріванні хлібних культур (пшениця, жито, ячмінь, овес і т.д.) є рослинний покрив: хлібні злаки, технічні культури, а також поля чагарників, лісосмуги, очерет, різного роду сухі трави і т.п., що знаходяться близько.

Пожежі на хлібних масивах поширюються дуже швидко. При високому і густому масиві зернових культур, сильному вітрі і посушливій погоді лінійна швидкість розповсюдження пожежі може досягати 10 м/с. При рідкій густоті, низькій висоті рослинності та відсутності вітру швидкість поширення пожежі може становити 0,25-0,3 м/с. Під час пожежі від різниці температур потоку повітря іноді утворюються завихрення – смерчі, які перекидають вогонь на великі відстані через штучні та природні перешкоди (проорані смуги, дороги, річки, канали шириною до 12 м і т.п.).

Найбільш частими причинами пожеж у період збирання врожаю є: необережне поводження з вогнем дорослих і дітей (розведення багать, спалювання пожнивних залишків, куріння і т.д.), технічна несправність збиральних машин і порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації. Причинами пожеж можуть також бути іскри, що з’являються внаслідок проходження тепловозів, прямих ударів блискавки, замикання або обриву проводів ліній високовольтних електропередач.

При пожежах хлібних масивів в період дозрівання і збирання хлібів вогнем знищуються зростаючі, скошені, укладені в валки або копиці злаки, а також сільськогосподарська техніка, яку використовують на збиранні врожаю. Пожежі хлібних масивів нерідко поширюються на трав’яний покрив степів, чагарників, лісосмуг, будівель що знаходяться поблизу. Степові або лісові пожежі можуть, у свою чергу, перейти на хлібні масиви. Великі площі, займані хлібними масивами, віддаленість їх від населених пунктів, відсутність або велика віддаленість вододжерел нерідко сприяють поширенню пожеж на значні площі і ускладнюють їхнє гасіння.

Тому будьте обережні з вогнем і дотримуйтесь Правил Пожежної Безпеки України.

Поширити через...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Інші статті

Leave a Comment