Підготовка до посіву ярих культур

Вже скоро у агроформуваннях району розпочнеться підготовка до посіву ярих культур, одним із важливих елементів якої є підготовка та протруєння насіння.

Насіння та ґрунтовий покрив є джерелами збудників хвороб, що представляють серйозну небезпеку для посівів сільськогосподарських культур.

Поряд із цим, рослинні рештки, бур’яни, озимі культури, багаторічні насадження є резерватами збудників хвороб і зимуючих стадій розвитку шкідників посівів, які за сприятливих метеорологічних умов та при наявності вразливої культури або рослини-живителя набувають масового поширення. За різними даними протруювання насіння дозволяє зменшити втрати врожаю на 50% і більше.

Передпосівне протруювання насіння та іншого посадкового матеріалу (розсади, сіянців, бульб) – важливий лікувально-профілактичний захід у системі захисту посівів агрокультур від хвороб і шкідників на початковому етапі росту та розвитку рослин.

Зрозуміло, що протруювання насіння не дає можливості повністю відмовитись від використання засобів захисту рослин у подальшому. Проте, цей захід є маловитратним і менш енергоємним у порівнянні з обробкою посівів, а також визначає стан культурних рослин і дозволяє мінімізувати кількість обробок пестицидами у період їх активного росту.

Протруйники за призначенням поділяються на фунгіцидні – для боротьби із грибковими інфекціями, інсектицидні – для боротьби з шкідниками та комбіновані – інсекто-фунгіцидної дії.

При потребі протруйники фунгіцидної дії можна поєднувати з інсектицидними препаратами. Залежно від фітосанітарного стану земель в господарстві, фітопатологічного прогнозу стосовно розвитку тих чи інших хвороб і шкідників, сільськогосподарський виробник вирішує сам, якому препарату віддати перевагу. Для досягнення максимального ефекту протруйника діюча речовина повинна бути рівномірно нанесена на насінину. Тому, крім високоефективного препарату, потрібно забезпечити належну технологію обробки. Насіннєвий матеріал перед протруєнням має бути відкаліброваним, очищеним від домішок. Всі роботи з протруєння насіння виконують з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами. Протруєне насіння належить зберігати в прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією.

Слід пам’ятати, що обробка насіння перед посівом дає змогу захистити рослини на перших етапах органогенезу (проростки, сходи і молоді рослини у фазу кущення). На пізніх етапах за епіфітотійного розвитку хвороб без обробки фунгіцидами уникнути втрат урожаю неможливо.

Отже, протруювання насіння – невід’ємна складова технологічного процесу вирощування агрокультур, необхідність проведення якого не викликає сумнівів. Ефективність цієї операції визначає, насамперед, правильний вибір препарату для протруювання насіння.

Працюючі з пестицидами повинні суворо дотримуватися правил особистої гігієни. Під час робіт забороняється їсти, пити, палити. Охорона здоров’я людей, які зайняті на проведенні хімічних заходів захисту рослин і виконують інші види робіт щодо догляду за посівами на оброблених пестицидами полях, а також забезпеченні санітарних норм якості сільськогосподарської продукції, вимагають суворого дотримання гігієнічних регламентів застосування пестицидів.

Більш детальну інформацію з даного питання можна отримати у головного спеціаліста Держпродспоживслужби у Чаплинському районі  Херсонської області, за адресою смт.Чаплинка  вул. Асканійська, 9.

Поширити через...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Інші статті

Leave a Comment